Magyarországon a közétkeztetésben felszolgált ételek negyede élelmiszerhulladékként végzi, egy fogyasztóra évente 50 kg élelmiszerhulladék jut átlagosan.
A gyerekek sokszor nem eszik meg a számukra kitálalt ebéd egészét, ez az arány a leveseknél a 80%-ot is eléri. A Szupermenzákon bevezetett szabadszedéses tálalás az eddigi tapasztalatok alapján 40%-kal szorította vissza az ételpazarlást. A Szupermenza már 13 veszprémi oktatási intézményben került bevezetésre az elmúlt hónapokban, a szabadszedéses tálalás nemcsak környezetkímélő, de rengeteget segít a gyerekek döntési képességének fejlesztésében is, hogy megismerjenek olyan ízeket és ételeket, amelyeket eddig nem kóstoltak. Az eddigi tapasztalatokról és a Szupermenza küldetéséről Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója számolt be a műsorban.