• 2022. december 2.

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban nyilvánította október első hétfőjét az Építészek Világnapjává, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre. Az idei világnap témája „Tervezés az egészségért” volt. A világnap alkalmából szakmai napot tartottak a veszprémi Táncsics Mihály Technikumban.

A Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója, Kavalecz Gábor köszöntőjében elmondta: olyan minőségi képzést szeretnének adni a fiataloknak, amivel megállják helyüket a munkaerő-piacon, márpedig építész vonalon már neve van a Táncsicsnak. A szakmai nap nemcsak arra hivatott, hogy az építész szakma előtt tisztelegjenek, hanem a programok bepillantást engednek a múlt, a jelen és a jövő történéseiben- fogalmazott Tölgyesi Ákos főszervező, a technikum munkaközösség vezetője.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere nyitóelőadásában a város kultikus épületeit tárta a hallgatóség elé, de szólt az elmúlt években elkészült helyi infrastrukturális beruházásokról, valamint a következő időszakban előttünk álló városi építkezésekről is. Elmondta: az EKF Program soha nem látott fejlesztési lehetőségeket nyit meg a város számára a többi között a használaton kívüli épületeink fejlesztésére, majd újrahasznosítására.

Az Építészet Világnapja alkalmából rendezett szakmai napon szó esett még a várnegyed megújításáról, az állatkert fejesvölgyi területének fejlesztéséről, az 50 éves Világörökség Programról, valamint a veszprémi Püspökkert jövőjéről is.