• 2022. augusztus 14.

Kollár Kálmánra emlékeztek

2022. június 30. ,

Kilencven éves lenne a város és a megye közismert zenepedagógusa, Kollár Kálmán. A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság tíz éve elhunyt legendás karnagyára kerekasztal-beszélgetéssel, személyes tárgyaiból és kórusrelikviákból összeállított kamarakiállítással, valamint koncerttel emlékeztek születésnapján a zeneiskolában. Az emlékhangversenyen egykori tanítványai is felléptek, az elmúlt hónapokban újjászerveződött Liszt kórust pedig a két új karnagy, Lukács Elek és Varga Áron vezényelte. Többi között zsoltárokat és népdalfeldolgozásokat hallhatott a közönség. Itt adták át a Kollár Kálmán Emlékdíjat, melyet idén Debreczenyi János és Kocsis József kapott meg. Kollár Kálmán a Csermák Antal Zeneiskola hegedűtanára volt, emellett 1963-tól 2012-ben bekövetkezett haláláig a Liszt kórus művészeti vezetőjeként is tevékenykedett, 49 éven keresztül állt a kórus élén, vezetésével számos nemzetközi sikert ért el a vegyeskar, de ő indította el a Romantikus Kóruszenei Találkozókat is. Egyedülálló munkásságát számos díj és kitüntetés fémjelzi, többi között szülőfaluja díszpolgárává választották. A karnagy tiszteletére öt éve a Veszprémi Pantheonban emléktáblát avattak, ám a várbéli építkezések miatt most nem volt mód ott emlékezni.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).