• 2022. augusztus 16.

Húsvéti népszokások

2021. április 1.

Idén az első áprilisi hétvégére esik a kereszténység legnagyobb ünnepe.

Húsvétkor azonban nemcsak Jézus feltámadására emlékezünk, de a tavaszt is köszöntjük, és a húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás is kapcsolódik. Egyes vidékeken virágvasárnap kiszebábut égettek, másutt feldíszített fűzfaágakkal járták a falut, a kiszehajtás és a villőzés is tavaszköszöntő népszokás volt, ahogy a zöldágjárás is, melyet egyes vidékeken húsvétkor tartottak. A máig élő legismertebb népszokás azonban a húsvéthétfői locsolkodás, mely a megtisztulást szimbolizálja, de a locsolással bő termést és a háziállatok szaporulatát is kívánták.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).