• 2022. augusztus 12.

Kezdődik a nagyhét

2021. március 26. , ,

Hétvégén lesz virágvasárnap, ezzel elkezdődik a legszigorúbb böjti időszak, a nagyhét.

Arra emlékeznek ilyenkor a keresztények, hogy Jézus a kereszthalála előtti vasárnapon bevonult Jeruzsálembe. Virágvasárnaphoz számos népszokás kapcsolódik. Az ilyenkor megszentelt barkának gyógyerőt tulajdonítottak, de úgy tartották, hogy véd a rontás és a villámlás ellen is. Jellegzetes leányszokás volt virágvasárnap a kiszehajtás és a villőzés, de több Veszprém megyei településen ekkor tartották a zöldágjárást is. A húsvétvasárnapot megelőző virágvasárnappal kezdetét veszi a húsvéti ünnepkör, mely húsvét után egy héttel, fehérvasárnappal zárul majd le.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).