• 2022. augusztus 11.

Karácsonyi népszokások

2020. december 22. , ,
Karácsonyi népszokások

Lucázás, betlehemezés, regölés, vesszőzés – csak néhány a karácsonyi ünnepkör népszokásai közül.

Rendszerint termékenységvarázsló szerepük volt, ezekkel jósoltak a szerelmi életre, de a zajos, álarcos alakoskodásokkal a gonosz, ártó szellemeket is szerették volna elűzni. Veszprém megyében a betlehemezés mellett a bölcsőcske, a kántálás és a Christkindl-járás volt a legelterjedtebb, de több településen is szokás volt a pásztorköszöntés, vagy szűzgulyahajtás, melyet napjainkban bakonyi és Balaton-felvidéki pásztorok elevenítettek fel.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).