• 2022. augusztus 16.

Megrongálták a porcelánfát

2020. augusztus 12. , ,
Megrongálták a porcelánfát

Szerdán hajnalban megrongálták a belváros turbó körforgalmában álló porcelánfát.

A rendőrségre augusztus 12-én 3 óra 45 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy férfi kővel dobálta meg az alkotást. A gyors adatgyűjtés eredményeként a járőrök azonosították a feltételezett elkövetőt, és nem sokkal később, a Rózsa utcai játszótéren elfogták, és őrizetbe vétele mellett rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A 20 éves sárkeresztúri férfi beismerte tettét, és elmondta, hogy idegességében dobálta meg a szobrot. A rendőrség indítványozta előzetes letartóztatását. A porcelánfában becslések szerint mintegy hárommillió forintos kár keletkezett. A mintegy 300 kilogramm súlyú, három és fél méter magas, Viktória mintával díszített köztéri szobrot 2019 nyarán adományozta a Herendi Porcelánmanufaktúra a megyeszékhely önkormányzatának. A Meixner Etelka tervei alapján készült, belső világítással is ellátott szobor jelenleg is a manufaktúra tulajdonában áll. A cég hivatalos közösségi oldalán úgy reagált a történtekre: Le vagyunk sújtva ennek a vandalizmusnak a láttán. A Herendi Porcelánmanufaktúra értékteremtő közösség, így mindig eggyel többször fogjuk helyrehozni, mint ahányszor tönkre teszik. Porga Gyula is a közösségi oldalán reagált az esetre. A megyeszékhely polgármestere mély megdöbbenéssel értesült a rongálásról és úgy fogalmazott: ez az alkotás azt a szívünkben hordozott értéket képviselte, melyre városunk és térségünk kulturális kincsei okán méltán vagyunk büszkék. A szándékos károkozást önkormányzatunk és egész Veszprém városa egy emberként mélyen elítéli- tette hozzá a városvezető. Információink szerint a közeljövőben megkezdik a köztéri alkotás teljesen helyreállítását.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).