• 2022. augusztus 12.

Zádorvári leletek

2018. október 17. ,
Zádorvári leletek

6000 éves leleteket találtak a Pécsely melletti Zádorvár feltárásakor. A munkálatokat tavaly kezdték meg, a Történelmi Emlékekért Alapítvány felügyelete mellett. Eredetileg az 1300-as években épült vár romjai után kutattak, néhány napja találtak az értékes őskori leletekre. Cserépdarabok, kőeszközök, csontmaradványok, használati tárgyak kerültek elő, egyebek mellett egy különleges magkő, amelyből pattintással a kőeszközöket készítették. Az ásatásoknál az is kiderült, hogy a középkorban a várat egy római épület fölé építették.
A munkálatokat 2019 tavaszán folytatják, akkor az egykori kápolnát tárják majd fel, amely valószínűleg temetkezési hely is volt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a II. világháborús bomba hatástalanítása miatti lezárások és a terület kiürítése a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat csak részlegesen érinti.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022. augusztus 9-én, kedden a Magyar Honvédség tűzszerészei egy második világháborús eredetű légibombát hatástalanítanak Veszprémben, az Egyetem utcában. A művelet zavartalan és biztonságos végrehajtása érdekében a rendőrség a robbanótest feltalálási helyének környékét lezárja és kiüríti.

A tűzszerész műveletet irányító csoport vezetőjének döntése alapján a biztonsági intézkedések csupán részlegesen érintik a helyi Csolnoky Ferenc Kórház objektumát. A kórházban tartózkodó betegek épületeken belüli áthelyezésével mind a páciensek, mind pedig dolgozók – a hatástalanítás teljes időtartama alatt – biztonságban lesznek. A részletes tudnivalókat elolvashatják a Csolnoky Ferenc Kórház honlapján (www.csfk.hu) és a Facebook oldalán (www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz).